Leven met een suikerkat
Je komt net terug van de dierenarts en is er bij jouw kat diabetes geconstateerd. Wat nu? Hoe ga je je levensritme indelen? Heb je dikke paniek? Dat is gelukkig nergens voor nodig. Suikerziekte is niet het einde van de wereld, ook niet voor je kat! Met de juiste verzorging kan je suikerkat nog lang een heel mooi leven hebben. Natuurlijk is het soms ook best spannend, omdat je niet weet wat er met je kat gebeurt.
Onze ervaring is zelfs dat het leven met een suikerkat een extra dimensie toevoegt aan je leven. Je moet misschien je dagelijkse routine erop aanpassen. Maar door het intensievere dagelijkse contact bouw je een nog sterkere band op met je kat.
Behandeling en verzorging
Er zijn sinds kort (maart 2024) twee behandelmethodes voor katten met suikerziekte. Senvelgo is een vloeibaar medicijn wat 1x per dag met een spuitje in het bekje of door/over het eten gegeven moet worden. De andere behandeling bestaat uit 2x per dag insuline spuiten. Er zijn momenteel 3 soorten insuline op de markt: Caninsulin, ProZinc of Lantus.
Het is belangrijk dat je kat gezonde voeding krijgt, passend bij zijn of haar individuele situatie én de behandelmethode. Daarnaast kun je het advies krijgen de leefstijl van je kat wat aan te passen.
Contact met je dierenarts
Het is essentieel om goed contact met je dierenarts te houden. Hij of zij zal, afhankelijk van de medische situatie van je kat, aangeven welke behandelmethode voor jouw kat geschikt is en welke (regelmatige) controles daarbij horen. Sommige controles kun je ook thuis doen.
Net als met elke andere aandoening kunnen er zich bij diabetes bij de kat complicaties voor doen. Laat je hierover ook goed voorlichten en zorg dat je weet welke symptomen rode waarschuwingslampjes zijn.
Ervaringen van anderen
Er zijn veel mensen die leven met een suikerkat. Zij kunnen u veel vertellen over het dagelijks leven met een suikerkat. Raadpleeg ervaringsdeskundigen. Bij links staat een aantal verwijzingen naar diverse lotgenotenforums. Ook daarbij is belangrijk: hou vooral contact met je dierenarts.
Kom je er niet uit? Wij denken met je mee!
Zie je door de bomen het bos niet meer? Komt er ineens heel veel informatie op je af? Of heb je andere vragen over de diabetes van je kat? Neem dan contact met ons op via suikerkattenpunt@stichtingbeertje.com en laat je telefoonnummer achter. Wij nemen vervolgens telefonisch contact met je op. We denken, juist in deze eerste fase, graag met je mee. Zie het maar als Eerste Hulp Na de Diagnose. Twee weten tenslotte vaak meer dan één.
Let wel, wij nemen de plek van je dierenarts niet in. Het kan zelfs zo zijn dat wij je het advies geven iets opnieuw met je dierenarts te bespreken. Want de dierenarts blijft samen met jou verantwoordelijk voor de behandeling van je kat.
Niet vergeten! Het leven met een suikerkat is ook gewoon leuk😊
PS Hou er wel rekening mee dat wij je kat niet kunnen opvangen.
Bij ons werk worden wij ondersteund door de endocrinologen van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht.